Το 2008 ενθαρρύναμε τους πολίτες σε όλη την Κύπρο να κλείσουν τα φώτα τους για να δώσουν προσοχή στην αλλαγή του κλίματος. Πάνω από μια δεκαετία αργότερα, η κλιματική κρίση παραμένει, μεγεθύνεται από μια άλλη επείγουσα απειλή: την ταχεία απώλεια της βιοποικιλότητας και της φύσης.
Ο ρυθμός της παγκόσμιας απώλειας της φύσης τα τελευταία 50 χρόνια είναι πρωτοφανής στην ανθρώπινη ιστορία – και όπως είδαμε με τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο και πιο πρόσφατα, στην Αυστραλία, επιδεινώνεται. 😢
Για κάποιες χώρες το νερό δεν έχει φτάσει ακόμα στο κατώφλι μας από τις πλημμύρες και τα τσουνάμι, και τα κτίρια γύρω μας δεν έχουν πιάσει φωτιά, ούτε χιλιάδες ζώα έχουν πεθάνει από τις πυρκαγιές, άρα γιατί να φωνάζουμε, σωστά; Λάθος!
Μπορεί να μην το συνειδητοποιούμε πάντα, αλλά η φύση έχει καθοριστικό ρόλο σε όλες σχεδόν τις πτυχές της ζωής μας. Από το νερό που πίνουμε, τον αέρα που αναπνέουμε, το φαγητό που τρώμε και ακόμη και τα αθλήματα που παίζουμε, η φύση είναι κρίσιμη για την επιβίωσή μας, την ευημερία και την ποιότητα ζωής !
Αλλά αυτό δεν είναι όλο – η φύση είναι επίσης ένας από τους ισχυρότερους συμμάχους μας ενάντια στην αλλαγή του κλίματος, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους μέχρι το 2050.
Αυτή την Ώρα της Γης, έχετε τη δύναμη να μεταδώσετε την ευαισθητοποίησή σας σχετικά με τη σημασία της γιορτής, της προστασίας και της αποκατάστασης της φύσης.