2004 – Η Περιβαλλοντική Οργάνωση WWF στην Αυστραλία αρχίζει να αναζητεί νέους τρόπους για να θέσει τον αγώνα κατά των κλιματικών αλλαγών σε νέα βάση. Πραγματοποιείται μια συνάντηση με τη διαφημιστική εταιρεία, Leo Burnett στο Σύδνεϋ για να συζητηθούν ιδέες για τη συμμετοχή των Αυστραλών στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

2005 – Ξεκινά η προσπάθεια με μια εκστρατεία βασισμένη στην ελπίδα και όχι στο φόβο και την ιδέα ότι ο καθένας μπορεί να πάρει προσωπικά την ευθύνη για το μέλλον του πλανήτη που ζούμε.
Η WWF της Αυστραλίας και η Leo Burnett στο Σύδνεϋ αρχίζουν να αναπτύσσουν την ιδέα μιας εκστρατείας που να περιλαμβάνει το «σβήσιμο των φώτων» σε μεγάλη κλίμακα. Το έργο έχει τον τίτλο “The Big Flick”.

2006– Η εταιρεία Leo Burnett είναι επιφορτισμένη με την πρόκληση να προωθήσει ένα όνομα για την καμπάνια που θα αντιπροσωπεύει κάτι περισσότερο από απλά ένα σβήσιμο των φώτων. Η Ώρα της Γης γεννιέται. Το όνομα «Ώρα της Γης» επιτρέπει στην εκστρατεία να διευρύνει την εστίαση από το “Lights Out” με την έννοια της αειφορίας.

Η έννοια της «Ώρας της Γης» μεταφέρεται στην εταιρεία Fairfax Media με το αίτημα να στηρίξει την εκδήλωση και η εταιρεία αποδέχεται. Ταυτόχρονα, ο Δήμαρχος του Σύδνεϋ κ. Clover Moore συμφωνεί επίσης, να στηρίξει την εκδήλωση. Η ταινία του Αλ Γκορ με τον τίτλο “An Inconvenient Truth” που κυκλοφορεί παράλληλα την ίδια χρονική περίοδο, στρέφει την προσοχή της ανθρωπότητας προς την κλιματική αλλαγή.

Η Έκθεση Stern, η οποία αναλύει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη στην παγκόσμια οικονομία, κυκλοφορεί τον ίδιο Οκτώβριο. Η έκθεση είναι μια προειδοποίηση από έναν οικονομολόγο – όχι από έναν περιβαλλοντολόγο επιστήμονα – προς τις κυβερνήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο σχετικά με το κόστος που θα επιφέρει η αδιαφορία για την απειλή της κλιματικής αλλαγής.

31 Μαρτίου, 2007
Πραγματοποιείται η εναρκτήρια εκστρατεία «Ώρα της Γης» στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας στις 19:30 – 20.30. Συμμετέχουν 2,2 εκατομμύρια άτομα και 2.100 επιχειρήσεις. Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) δημοσιεύει μια έκθεση με την οποία τονίζει τους κινδύνους της ανόδου της θερμοκρασίας, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη για επείγουσες λύσεις.

Απρίλιος 2007
Τα σχέδια αναπτύσσονται, έτσι ώστε να γίνει η «Ώρα της Γης» μια εθνική γιορτή στην Αυστραλία, αλλά το διεθνές ενδιαφέρον είναι τόσο μεγάλο που διάφορες πόλεις ξεκινούν να υπογράφουν την επόμενη εκστρατεία της «Ώρας της Γης».

29 Μαρτίου, 2008
Η «Ώρα της Γης» πραγματοποιείται σε 371 πόλεις και κωμοπόλεις σε περισσότερες από 35 χώρες παγκοσμίως στις 20:00-21:00. Μια άκρως συντηρητική εκτίμηση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι συμμετέχουν 50 εκατομμύρια άνθρωποι.

Στην εκστρατεία συμμετέχει μαζί με τις υπόλοιπες 35 χώρες και η Κύπρος με κεντρικό συντονιστή το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών. Η εκδήλωση πραγματοποιείται έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, με το Δήμο Λευκωσίας να σβήνει για μία ώρα τα φώτα του Δημοτικού Μεγάρου, της πλατείας Ελευθερίας και των ενετικών τειχών.
28 Μαρτίου, 2009
Η «Ώρα της Γης» πραγματοποιείται το Σάββατο 28 Μαρτίου στις 20:30 – 21.30. Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε περισσότερες από 4.000 πόλεις και κωμοπόλεις σε 88 χώρες έσβησαν τα φώτα τους για μία ώρα, δημιουργώντας μια εικόνα που καλεί σε αποτελεσματική ανάληψη δράσης για αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών ξεκινώντας με αυτό τον τρόπο μια πρώτη παγκόσμια ψηφοφορία.

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών διοργανώνει για ακόμα μια φορά το σβήσιμο των φώτων έξω από το Προεδρικό Μέγαρο και καλεί δήμους και κοινότητες, εταιρείες, οργανισμούς και άτομα να πράξουν το ίδιο.

Ιούλιος 2009
Η εκστρατεία της Ώρας της Γης με τον τίτλο «Ψηφίστε τη Γη» καλεί τους πολίτες του κόσμου να δώσουν την ψήφο τους για τη Γη με γνώμονα την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Νοέμβρης 2009
Εγκαινιάζεται μια απαστράπτουσα ασημένια σφαίρα που περιέχει ένα σκληρό δίσκο με εικόνες, βίντεο και έγγραφα που εκπροσωπούν τις εκατοντάδες των εκατομμυρίων των ανθρώπων που ψήφισαν για τη Γη και ζητούν την ανάληψη δράσης για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Η σφαίρα αποτελεί μια απτή αναπαράσταση της φωνής των ανθρώπων του κόσμου, από το Σύδνεϋ μέχρι την Κοπεγχάγη με μια ποικιλία θεματοφυλάκων που κυμαίνονται από πρώην αρχηγούς κρατών μέχρι ροκ σταρ.

Δεκέμβριος 2009
Η παγκόσμια ευαισθητοποίηση για την κλιματική αλλαγή φτάνει σε πρωτοφανή επίπεδα κατά τη διάρκεια μιας ιστορικής συνάντησης από 192 χώρες στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στην Κοπεγχάγη, στη Δανία. Η εκστρατεία «Ψηφίστε για τη Γη» κορυφώνεται στις 16 Δεκεμβρίου με την «Ώρα της Γης» στην Κοπεγχάγη. Η σφαίρα παραδίδεται στον Επικεφαλή του γραφείου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κ. Vijay Nambiar με το αίτημα να παρουσιαστεί στους ηγέτες του κόσμου. Βρίσκεται στο επίκεντρο της ολομέλειας την τελευταία ημέρα του συνεδρίου στην παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Ban Ki-Moon και του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, του Δανού Πρωθυπουργού Λαρς Λόκε Ράσμουσεν και πάνω από άλλων 100 αρχηγών κρατών.

Την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009, στις 20:00 κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα στην Κοπεγχάγη, το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και η Νεολαία Οικολόγων διοργανώνουν εκδήλωση για την «Ώρα της Γης» στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας στέλνοντας το μήνυμα ότι χρειαζόμαστε δεσμεύσεις για δράσεις που θα μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, για το βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο όφελος του πλανήτη.

27 Μαρτίου, 2010
Η «Ώρα της Γης» πραγματοποιείται το Σάββατο 27 Μαρτίου στις 20:30 – 21.30 και καταφέρνει να εξελιχθεί σε μια παγκόσμια έκκληση για ανάληψη δράσης, ευθύνης και καθοδήγησης σε ένα βιώσιμο μέλλον. Επιτυγχάνεται ρεκόρ συμμετοχής από 128 χώρες και περιοχές με κτίρια και μνημεία από την Ασία και τον Ειρηνικό μέχρι την Ευρώπη, την Αφρική και την Αμερική να βυθίζονται στο σκοτάδι.

Στην Κύπρο η «Ώρα της Γης» παίρνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις και το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και η Νεολαία Οικολόγων ως οι κύριοι συντονιστές των εκδηλώσεων στην Κύπρο, διοργανώνουν το Σάββατο 20 Μαρτίου, στις 12:00 το μεσημέρι Εγκαίνια Δικοινοτικής Μαθητικής Έκθεσης στον εκθεσιακό χώρο της Οδού Λήδρας με εκθέματα από κατασκευές Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων μαθητών προδημοτικής και δημοτικής εκπαίδευσης που αφορούν την προστασία του πλανήτη. Η εκδήλωση τίθεται υπό την αιγίδα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού και πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Δήμου Λευκωσίας και της δικοινοτικής χορωδίας.

Την Παρασκευή 26 Μαρτίου το βράδυ διοργανώνεται και πραγματοποιείται φιλανθρωπικό Fashion Show υπό το φως των κεριών με δημιουργίες Κύπριων νεαρών σχεδιαστών, στην Εμπορική Στοά στη Λευκωσία. Η όλη διοργάνωση γίνεται χωρίς τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος, στέλνοντας το μήνυμα της εξοικονόμησης ενέργειας.

Το Σάββατο 27 Μαρτίου στις 12:00 το μεσημέρι διοργανώνεται το «Πανηγύρι της Γης» έξω στον κήπο του Δημοτικού Μεγάρου με τραγούδια από μαθητικές χορωδίες και δημιουργία της αλυσίδας της γης.

Οι εκδηλώσεις της χρονιάς κορυφώνονται το Σάββατο 27 Μαρτίου στις 8:00μμ – 9:00μμ όπου πραγματοποιήθηκε το «σβήσιμο των φώτων» έξω από το Προεδρικό Μέγαρο.

29 Νοεμβρίου, 2010

Στις 29 Νοεμβρίου 2010 το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και η Νεολαία Οικολόγων διοργανώνουν έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων παρουσία βουλευτών το «σβήσιμο των φώτων» για μια ώρα, στέλνοντας ένα μήνυμα ότι όλοι μαζί μπορούμε να δράσουμε ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Η διοργάνωση πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα στο Μεξικό. Ταυτόχρονα λειτουργούν περίπτερα με ενημερωτικό υλικό σε όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου.

26 Μαρτίου, 2011
Η «Ώρα της Γης» πραγματοποιείται στις Σάββατο 26 Μαρτίου στις 20:30-21:30 και συνεχίζει να σπάζει το ρεκόρ με τη συμμετοχή 135 χωρών. Η «Ώρα της Γης 2011» είναι η πρώτη Ώρα της Γης όπου στέλνεται το μήνυμα για δράση πέραν από την συγκεκριμένη ώρα, ζητώντας από τους συμμετέχοντες να σκεφτούν τι άλλο μπορούν να πράξουν για να «κάνουν τη διαφορά». Ξεκινά η κυκλοφορία της ιστοσελίδας www.beyondthehour.org με στόχο να δώσει χώρο στους πολίτες για να μοιραστούν ιστορίες και να δεσμευτούν να κάνουν περισσότερα.

Στην Κύπρο διοργανώνεται για ακόμα μια χρονιά το φιλανθρωπικό Fashion Show υπό το φως των κεριών στην Εμπορική Στοά στη Λευκωσία. Η πασαρέλα φωτίζεται με ράβδους φωτός, δημιουργώντας ένα υπερθέαμα στο χώρο της εκδήλωσης, ενώ όλα τα καθαρά έσοδα της εκδήλωσης «GLOW Earth Hour Fashion Show 2011» δίνονται στο Καρδιολογικό Ίδρυμα Κύπρου, για τη στήριξη παιδιών με καρδιοπάθειες.

Στις 26 Μαρτίου, το Σάββατο, ώρα 8:30μ.μ. – 9:30μ.μ πραγματοποιείται στο «σβήσιμο των φώτων» με εκδήλωση στο Λιμανάκι της Πάφου και σε συνεργασία με το Δήμο Πάφου. Στην εκστρατεία αποδέχονται να συμμετέχουν οι δήμοι Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας, Πάφου, Αραδίππου, Γεροσκήπου, Ιδαλίου και Λακατάμιας.

31 Μαρτίου, 2012
Η «Ώρα της Γης» πραγματοποιείται στις 31 Μαρτίου στις 20:30-21:30 και σπάει για ακόμα μια φορά το ρεκόρ για να εδραιωθεί η ίδια και πάλι ως η μεγαλύτερη εθελοντική δράση για το περιβάλλον, με περισσότερες από 6.950 πόλεις και κωμοπόλεις σε 152 χώρες και περιοχές να συμμετέχουν ενεργά. Η εκστρατεία σημειώνει μεγαλύτερη αύξηση από το 2009, και συνεχίζει την προσπάθεια της δέσμευσης πέρα από την συγκεκριμένη ώρα με την έναρξη της εκστρατείας “I Will If You Will”, με περισσότερα από 200.000 άτομα να δέχονται την πρόκληση μέσω του YouTube.com/EarthHour. Το “I Will If You Will” (IWIYW) ζητά από όλους σε όλο τον κόσμο να μοιράζονται ό, τι θα ήταν διατεθειμένοι να κάνουν για να σώσουμε τον πλανήτη, και τι θα περίμενε κανείς να γίνει ως «αντάλλαγμα». Η «Ώρα της Γης 2012» φτάνει στο αποκορύφωμα με στόχο την προστασία του πλανήτη, με τη συμμετοχή του αστροναύτη André Kuipers που παρατηρεί τα φώτα που σβήνουν από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Επίσης, μόλις λίγους μήνες μετά το τέλος της εξέγερσης στη Λιβύη, δύο έφηβοι στην Τρίπολη οργάνωσαν την πρώτη «Ώρα της Γης» στη Λιβύη.

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και η Νεολαία Οικολόγων σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, διοργανώνουν εκδήλωση με παιδιά που ζωγραφίζουν για το περιβάλλον και τις κλιματικές αλλαγές στο χώρο έξω από το Προεδρικό (στο μικρό πάρκο επί της λεωφόρου Δημοσθένη Σεβέρη), το Σάββατο 31 Μαρτίου, στις 11 πμ. Τα παιδιά των δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων στήνουν τη δική τους «παρουσία» παρουσιάζοντας το δικό τους «έργο» είτε με ζωγραφιές είτε με πανό είτε με μουσική είτε με οτιδήποτε άλλο. Η εκδήλωση τίθεται υπό την αιγίδα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Γιώργου Δημοσθένους, ο οποίος παρευρίσκεται και απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση.

Επιπλέον, σε συνεργασία με το Δήμο Λάρνακας, διοργανώνεται το Σάββατο 31 Μαρτίου, από τις 7:30 μμ – 9:30 μμ εκδήλωση στην Πλατεία Ευρώπης στη Λάρνακα, με το «σβήσιμο των φώτων». Η εκδήλωση τίθεται υπό την αιγίδα του Δημάρχου Λάρνακας, κ. Λουρουτζιάτη.

30 Μαρτίου, 2013
Η Ώρα της Γης 2013 θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 23 Μαρτίου στις 20:30-21:30. Όπου κι αν βρίσκεστε στον κόσμο. Κρατήστε την ημερομηνία και συνεχίστε να επισκέπτεστε τις ιστοσελίδες www.earthhour.org και www.earthhourcy.org για να δείτε τον κόσμο να ενώνεται για την προστασία του πλανήτη.

Όσοι/ες ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην ομάδα δράσης για την «Ώρα της Γης» ή έχουν κάποια γνώση/ικανότητα (πχ. διαφήμιση, σχεδιασμός κλπ) που μπορεί να φανεί χρήσιμη για την μεγάλη διοργάνωση στην Κύπρο, μπορούν να επικοινωνήσουν με τη Συντονίστρια των εκδηλώσεων για την «Ώρα της Γης» στην Κύπρο, κ. Αλεξία Σακαδάκη, (τηλ. 22518787).

Το μήνυμα και φέτος είναι “I Will if You Will”.

Αλεξία Σακαδάκη

Συντονίστρια για την «Ώρα της Γης» στην Κύπρο