Το 2011 η Ώρα της Γης κατάφερε να φτάσει στους 1,8 δισεκατομμύρια συμμετέχοντες, με τη συμμετοχή πέραν των 5200 πόλεων σε 135 χώρες σε ολόκληρο τον πλανήτη. Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είχαν περιγράψει την Ώρα της Γης 2011 «ως τη μεγαλύτερη σε εμβέλεια και συμμετοχή, καμπάνια στον πλανήτη».

Η καμπάνια για το 2011 είχε εισαγάγει την ιδέα του «Πέρα από την Ώρα». Δίπλα από το λογότυπο των 60 λεπτών είχε προστεθεί το σήμα της πρόσθεσης (60+) έτσι ώστε οι υποστηρικτές και συμμετέχοντες να δεσμευτούν για περισσότερες δράσεις και να μην περιοριστούν μόνο στο σβήσιμο των φώτων για μια ώρα.

Το 2012 στόχος είναι να οδηγηθούμε ακόμα ένα βήμα πιο μπροστά με διοργανώσεις που θα οδηγήσουν σε δραστικές αλλαγές και αποτελέσματα. Το ζητούμενο αναμένεται να επιτευχθεί μέσα από μια απλή υπόσχεση και πρόκληση «I will, if you will». Είναι ένα μήνυμα που παρέχει το κίνητρο και το μηχανισμό για τις επιχειρήσεις, τους ανθρώπους και τους οργανισμούς για να προχωρήσουν πέρα από τη διοργάνωση μιας εκδήλωσης διάρκειας μιας ώρας.

Για παράδειγμα, ο διεθνούς φήμης μουσικός Jay Z δήλωσε: “Θα κάνω μια δωρεάν συναυλία, αν 100.000 φαν δεσμευτούν να μεταβούν σε πράσινη ενεργειακή κατανάλωση». Ο CEO της HSBC δήλωσε: «Θα πηγαίνω στη δουλειά με το ποδήλατο κάθε μέρα για μια βδομάδα, αν 50.000 πελάτες μετατρέψουν τον τραπεζικό τους λογαριασμό σε ηλεκτρονική μορφή, χωρίς τη χρήση χαρτιού”. Μια διασημότητα μπορεί να προκαλέσει τους οπαδούς της, μια τάξη μπορεί να προκαλέσει μια άλλη τάξη, μια πόλη μια άλλη πόλη και ένα άτομο το φίλο του.

Το συντονιστικό ρόλο για τις εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρο στην Κύπρο έχει το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και η Νεολαία Οικολόγων. Το 2012 είναι η χρονιά που θα επικεντρωθούν όλες οι καμπάνιες μας στην προώθηση της πράσινης ενεργειακής κατανάλωσης (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) και στη μείωση της χρήσης των ιδιωτικών αυτοκινήτων. Εμείς μπορούμε! Εσείς;

Αλεξία Σακαδάκη
Συντονίστρια Εκστρατειών
«Η Ώρα της Γης» Κύπρου