Όπως και κάθε χρόνο έτσι και φέτος διοργανώνουμε την μεγάλη ημέρα δράσης για την σωτηρία της Γης μας. Η καμπάνια για το 2011 είχε εισαγάγει την ιδέα του «Πέρα από την Ώρα». Δίπλα από το λογότυπο των 60 λεπτών είχε προστεθεί το σήμα της πρόσθεσης (60+) έτσι ώστε οι υποστηρικτές και συμμετέχοντες να δεσμευτούν για περισσότερες δράσεις και να μην περιοριστούν μόνο στο σβήσιμο των φώτων για μια ώρα.

Το 2013 οι δράσεις για την «Ώρα της Γης» στην Κύπρο «πάγωσαν» μετά από τις δυσάρεστες εξελίξεις στην οικονομία του νησιού και το κούρεμα καταθέσεων που ακολούθησε. Η πορεία της κλιματικής αλλαγής μπήκε ξανά στο ράφι της αναμονής, εφόσον τα προβλήματα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε ως λαός και ως άτομα ήταν πάρα πολλά. Από πολλούς ίσως η κλιματική αλλαγή συνεχίζει να θεωρείται ως ένα φαινόμενο μακριά από εμάς που δεν έχει να κάνει με την καθημερινότητα μας. Ωστόσο, τα ακραία καιρικά φαινόμενα που αντιμετώπισαν οι Φιλιππίνες πρόσφατα, το κύμα ψύχους που σαρώνει τις ΗΠΑ και οι καταστροφικές μετακινήσεις πληθυσμών στην Αφρική είναι αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής, και η αντιμετώπιση τους δεν σηκώνει αναβολές.

Η «Ώρα της Γης» για το 2014 (29 Μαρτίου 2014) έχει θέσει ως στόχο να οδηγηθούμε ακόμα ένα βήμα πιο μπροστά με εκδηλώσεις που θα φέρουν δραστικές αλλαγές και αποτελέσματα. Το ζητούμενο αναμένεται να επιτευχθεί μέσα από μια απλή υπόσχεση και πρόκληση: «I will, if you will». Είναι ένα μήνυμα που παρέχει το κίνητρο και το μηχανισμό για τις επιχειρήσεις, τους ανθρώπους και τους οργανισμούς για να προχωρήσουν πέρα από τη διοργάνωση μιας εκδήλωσης διάρκειας μιας ώρας.

Το μήνυμα πλέον αλλάζει και μετατρέπεται σε ένα κοινωνικό ρεύμα με την ονομασία «Η Ώρα της Γης – Μπλε». Το όραμα για την «Ώρα της Γης – Μπλε», είναι η ενεργοποίηση και ένωση της παγκόσμιας κοινότητας για την «Ώρα της Γης» για συντονισμένη δράση για την προστασία του πλανήτη, καθώς και μια εκ νέου τοποθέτηση της πράσινης ιδέας για να είναι φιλόδοξη και επιθυμητή. Με τον τρόπο αυτό στέλνουμε το μήνυμα ότι η προστασία του περιβάλλοντος αφορά όλες τις κοινωνίες του πλανήτη.

Αλεξία Σακαδάκη

Συντονίστρια για την «Ώρα της Γης» στην Κύπρο